lördag 8 februari 2014

Rågsemlor

Eftersom provveckan igen närmar sig (och studentskrivningarna för den delen också), så kom jag plötsligt på en massa andra saker att göra än att plugga. En av dem var att testa Pirkkas recept på rågsemlor. Riktigt godkänt blev det.

Ingredienser (20-25 st.):
5 dl mjölk
2 påsar torrjäst
3 msk sirap
2 tsk salt
3/4 dl olja
6 dl rågmjöl
5-6 dl vetemjöl

Värm upp mjölken till 42 grader. Tillsätt sirapen, saltet och oljan. Eftersom vi varken hade sirap eller honung hemma så använde jag helt enkelt socker, vilket jag tillsatte så där passligt av på fri hand, och det fungerade riktigt bra det också.

Blanda torrjästen med rågmjölet. Tillsätt rågmjölet i degen, lite i taget, medan antingen du eller matberedaren knådar. Tillsätt sedan likaså lite i taget vetemjölet, tills degen är bara lite, lite klibbig. Låt sedan degen jäsa i ungefär 30 minuter.

Forma semlor av degen på ett mjöligt underlag. Placera ut semlorna på en plåt och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.


Grädda i 225 grader i ungefär 10 minuter.


Och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar