söndag 19 januari 2014

Rödlöksfocaccia

Den här focaccian uppnådde då snabbt favorit-status inom familjen, familjen slog även rekord på hur snabbt en focaccia kan bli uppäten.

Receptet är från Leilas bakbok, den som redan för en tid sedan uppenbarade sig på mitt bord som en souvenir från bokmässan.

Ingredienser (för en ugnsform på ca 20x30 cm):
1 påse torrjäst
3 dl vatten
½ dl olivolja
2 msk honung
1 msk salt
~7 dl vetemjöl
1 rödlök
+ olivolja och saltflingor

Värm upp vattnet till 42-gradigt. Blanda i olivolja, honung och salt.

Blanda torrjästen med mjölet, häll i vattenblandningen lite i taget av mjölet och jästen, tills degen är fast men ändå lite klibbigare än vad den vanliga bulla-degen skulle vara. Kom ihåg att knåda ordentligt.

Låt jäsa i skålen i ungefär 45 minuter.

Bred ut degen i ugnsformen.
Låt degen jäsa på plåten i ytterligare 30 minuter när du brett ut den.

Skala och skär sedan en rödlök (eller två om du vill ha riktigt mycket smak i focaccian) i riktigt tunna skivor. Strö ut rödlöksskivorna över hela focaccian. 

Tryck antingen med fingrarna eller en gaffel gropar i focaccian. Häll sedan över lite olivolja, och strö ut lite flingsalt.

Grädda i 225 grader i ungefär 10 minuter.


2 kommentarer:

  1. Ååh blev inspirerad, ikväll skall det ätas focaccia!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hihi, focaccia e de bästa!

      Radera