söndag 26 januari 2014

Fullkornsbatonger

Som fortsättning på denna hälsosamhet: fullkornsbatonger. Receptet ursprungligen från Koti ja Keittiös bakbok.

Ingredienser (för 6 batonger):
2 dl (krossade) hela havregryn
1 dl (krossade) fullkorngryn
4 dl vatten
2 dl naturell yoghurt
1 påse torrjäst
2 tsk salt
5 dl rågmjöl
7-8 dl vetemjöl
½ dl olja

Börja med att i krossa de hela havregrynen och fullkorngrynen i en hushållsmaskin, ifall du inte råkat komma lver färdigt krossade sådana. Lägg havret och kornet i blöt i vattnet för åtminstone två timmar.

Värm upp yoghurten i mikron tills den har en temperatur på de 42 grader som torrjästen kräver. Ett tips: smaka inte på den; varm yoghurt ät inte gott. Tillsätt de uppblötta sädeslagen i yoghurten tillsammans med vattnet. Tillsätt även saltet och oljan.

Blanda jästen med rågmjölet. Tillsätt rågmjöl lite i taget, fortsätt sedan med vetemjölet, tills degen känns bra. Låt jäsa under duk tills den blivit dubbelt så stor.

Dela degen i sex lika stora delar. Rulla dem till batonger och placera ut dem på plåtar. Skär sneda snitt på ytan av varje batong, och låt igen jäsa till dubbel storlek.

I rad på plåten.
Värm upp ugnen till 250 grader. Sätt batongerna i ugnen, sänk temperaturen till 200, och grädda i ungefär 15 minuter.

Hälsosamhetens höjd.

2 kommentarer: