söndag 22 december 2013

Tranbärsmoussekaka

Tranbärsmoussekaka med chokladbotten, med ursprung var annanstans ifrån än i allas vår vän Pirkka-tidningen, som julen till ära hade en riktig tranbärsmarathon.

Bottnen:
100 g hushållschoklad
50 g (flytande) margarin
2 ägg
1 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
½ dl kakaopulver
1 tsk bakpulver
1 tsk vanillinsocker

Smält chokladen. Om du gör det i mikron, så se till att göra det på svag värme, och kom ihåg att med jämna mellanrum ta ut den halvsmultna chokladen och blanda om den. Det lönar sig heller inte att ha mikron igång med chokladen däri i all evighet (läs: jag fick i alla fall brandvarnaren testad). 
Blanda det flytande margarinet med den smultna chokladen, om du använder fast margarin så smält även den förrän du blandar dem.

Vispa socker och ägg pösigt. Blanda mjöl, kakaopulver, bakpulver och vanillinsocker sinsemellan, och tillsätt dem i ägg-sockerlandningen turvis med chokladblandningen, samtidigt som du blandar försiktigt.

Bred ut smeten i en form med löstagbart botten, som du färdigt har bakplåtspapprat och smörjat. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter.

Tranbärsmousse:
6 gelatinblad
4 dl (ca 220 g) tranbär
1 ½ dl socker
1 tsk vanillinsocker
250 g kvarg
2 dl vispgrädde
3 msk tranbärslikör (eller vatten)

Lägg gelatinbladen att blötas upp i kallt vatten. Purea tranbären, blanda i sockret och vanillinsockret samt kvargen.

Vispa vispgrädden, blanda grädden med tranbärsblandningen.


Hetta upp tranbärslikören, och lös upp gelatinbladen som du kramat vattnet ur i den. Häll likören sedan snabbt i en tunn stråle i fyllningen, samtidigt som du vispar med elvisp. Bred ut fyllningen på bottnen, låt stelna i kylskåpet över natten. Dekorera till exempel med några tranbär.


3 kommentarer: