måndag 23 december 2013

Renpaj

Frågan är: Har renpaj någon anknytning till julen?

Julgubbens släde dras av renar. Alltså har renar en anknytning till julen, och därmed har även renpaj det. Vilket skulle bevisas.

Dessutom var renpajen också en av de delikatesser som bjöds på under Cescus' lillajulskalas. Receptet har vi lånat av Kinuskikissa.

Bottnen:
2 ¾ mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl riven ost
125 g margarin
½ dl vatten

Fyllningen:
1 lök
125 g kallrökt ren
200 g grynost
1 1/2 dl riven ost + 1 dl på ytan
2 ägg
2 dl grädde
1 dl persilja

Blanda mjölet, bakpulvret och den rivna osten sinsemellan. Nyp med margarinet. Tillsätt vattnet samtidigt som du blandar.

Tryck ut degen i en smörjad pajform. Förgrädda i 200 grader i 10 minuter.

Inte så charmigt ännu, men ajaj, vänta bara!

Finfördela löken och bryna den en stund i stekpannan, tills den får "lite färg på kinderna". Skär renen i små tärningar. Sätt alla fyllnings-ingredienser i en och samma skål, blanda, och häll över bottnen. Strö över lite riven ost. Grädda i 200 grader i 20-25 minuter.

Cesca hade tid att leka pysselklubb med servetterna däremellan ;)
Klappat och klart!
PS. Jag vill nu också påminna er alla om att imorgon är dagen vi alla gått och väntat på i en vecka, nämligen dagen då vi får se hur pepparkakshuset ser ut. Stay tuned, som de säger i stora världen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar