tisdag 17 december 2013

Mörkchoklad-kolapaj

Nu är det kvar en vecka till jul, och på basen av den stora läsekretsens önskan är idén då den, att bakhörnan varje dag, klockan 20.00, kommer att publicera ett recept (eller något åt det hållet) som har mer eller mindre att göra med jul. Denna i-väntan-på-julen-veckan kommer förstås att nå sin höjdpunkt på julafton, då ni ska få se det omtalade och ack så hemlighetsfulla Saras årliga pepparkakshuset.

Så, sju dagar kvar till julafton, och paj med kola-fyllning och ganache på ytan är vad som står på schemat. Dett var också en av de många godsaker som bjöds på på lillajuls-partajet hos Cesca. Ursprungligt recept från Sweetapolita.

Pajbottnen:
3 dl mjöl
½ dl kakaopulver
0,25 tsk salt
150 g smör
0,75 dl florsocker
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker

Blanda ihop de torra ingredienserna, det vill säga mjölet, kakaopulvret och saltet.

Vispa ihop smöret och sockret tills de har bildat en vit och pösig blandning. Tillsätt äggulorna och vaniljsockret, samt de torra ingredienserna.

Häll blandningen i en pajform. Tryck ut degen jämnt över hela formen, också upp längs med kanterna. Kyl ner pajbottnen i kylskåpet i ungefär 30 minuter, grädda den sedan i 175 graderi ungefär 15 minuter.

Jämnt tryckt längs med kanterna...
Kolan:
3 dl socker
3 msk vatten
3 msk sirap
0,25 tsk salt
90 gram smör
1 dl grädde

Blanda ihop sockret, sirapen, saltet och vattnet i en kastrull. Koka upp tills blandningen är 170 grader varm. Flytta kastrullen åt sidan från plattan när blandningen uppnått rätt temperatur, blanda sedan i smöret och grädden.

Häll kolan i den nerkylda pajen, låt hela härligheten kylas ner i kylskåpet i ett par timmar.

Hela härligheten
Ganachen:
150 g mörk choklad
1 ½ dl grädde

Koka upp grädden, häll den sedan över chokladen som du hackat i små bitar. Rör riktigt försiktigt om tills blandningen är slät och fin. Häll den sedan över pajen.

Och mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar