fredag 29 november 2013

Morotsfocaccia

Under rubriken Morot är gott! hittade jag i S-gruppens senaste mattidning ett recept på morotsfocaccia. Besynnerligt att sätta morot i focaccian, tänkte jag, och bestämde mig därför för att prova laga dem.

Ingredienser:
250 g morötter (3 st.)
3 ½ dl vatten
1 påse torrjäst
1 tsk salt
1 tsk socker
ca 8 dl semlemjöl
4 msk olivolja

Dessutom:
1 msk till olivolja
en nypa saltflingor

Börja med att tvätta, skala och riva morötterna. 

Blanda ungefär 5 dl av mjölet med resten av de torra ingredienserna, dvs. torrjästen, saltet och sockret. Blanda de torra ingredienserna i vattnet, som du värmt till 42 gradigt. 

Tillsätt den rivna moroten i degen, börja sedan sakta men säkert tillsätta mer mjöl, samtidigt som du knådar degen. Så som i ett tidigare focaccia-recept redan nämnts, så ska degen inte vara som bulldeg, utan den ska förbli så där lite kliddig och kladdig. Tillsätt till sist oljan.

Låt degen jäsa i 45 minuter, häll sedan degen i en bakplåtspapperad ugnsform på ca 25x30 cm. Pensla över olivolja, strö över en nypa saltflingor. Jag rekommenderar starkt så kallad rökt salt, passar superbra till focaccian! Tryck ännu med en gaffel några hål i focaccian. 

Låt jäsa i ytterligare 15 minuter före du gräddar focaccian.

Olivolja + rökt flingsalt.
Grädda i 200 grader i 25 minuter.

Färdiggräddad
Morotsfocaccian var verkligen ingen besvikelse. Smakar alldeles utmärkt som nygräddad och varm, passar likaså ypperligt i munnen ännu följande dag!

2 kommentarer:

  1. Allmänheten (min syster;) begär att du skulle publicera ett inlägg per dag sådär julkalender aktigt så som på min blogg....hehe

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr så har ja int tiräcklit me bakverk/ bilder/ tid fö de, men ja ska se va ja kan göra :D

      Radera