tisdag 12 november 2013

Macarons

Del 2 av Cescas och min bakkväll. Macarons. Recept från Cescas macaron-bok.

Ingredienser (~30 halvor):
115 g pudersocker
60 g mandelmjöl
50 g äggvitor
12 g strösocker
(färgämne)

Till dessa är det alltså bara att "ta skeden i vacker hand", och gräva fram en hushållsvåg. När det gäller macarons så är det faktiskt ganska noggrant med hur mycket av varje ingrediens som kommer med.

Väg upp äggvitorna. Vispa dem länge och väl, tills de är en hård och vit smet, så hård att skålen går att vända upp och ner utan att smeten faller ut. Tillsätt strösockret lite i taget, vispa hela tiden.

Blada pudersockret och mandelmjölet sinsemellan. Tillsätt dem i äggviteblandningen. Blanda med en slickepott. Blanda noggrant, men väva inte för mycket, då mister smeten sin fasta konsistens. Tillsätt färgämnet om du vill ha färgade macarons.

Häll smeten i en spritspåse, spritsa ut små klickar av den på en plåt (om du inte råkar ha en hi-tec silikonmatta för macarons, vilket Cesca gör). Klickarna ska vara ungefär 3 cm i diameter.
Macaron-mattan
Låt macaronsen stå och dra i ungefär 15 min förrän du sätter dem i ugnen. Grädda i 150 grader i ungefär 12 minuter.

Om du vill dekorera dina macarons på något sätt så är tillfället nu kommet. Glasyr, samma glasyr som i inlägget till vilket en länk finns på första raden i detta inlägg, använde vi. Halloween var temat.

Mellan macarons-halvorna ska det ju också komma en fyllning. Lemon curd lagade vi.

Ingredienser:
1 citron
2 dl pudersocker
1 ägg
40 g smör

Riv citronskalet, pressa all saft ur citronen. Sätt citronsaften och det rivna skalet i en kastrull, tillsammans med pudersockret och ägget. Koka upp medan du blandar om.

Elektrisk saftpress eftersom vi är lata.
Ta bort kastrullen från plattan, sätt i smöret, som du färdigt skurit i små bitar. Blanda, så att allt smör smälter.

Låt svalna.
Låt både curden och macaronsen svalna en stund innan du sätter curden mellan macaron-halvorna.

Praktexemplar, med spetskant och allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar