onsdag 6 november 2013

Chokladpaj

Med förvånansvärt många likheter med mockarutor.

Detta är då ett av de recepten som jag började min bakkarriär med, idag kan jag receptet både utan- och innantill. Jag har på känn att dess ursprung ligger i en Pirkka tidning av årsmodell flera år tillbaka.

Kakan:
2 ägg
3 dl socker
150 g flytande margarin
5 dl vetemjöl
3 msk kakaopulver
2 tsk vanillinsocker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk

Glasyren:
5 msk hett kaffe
5 msk flytande margarin
2 tsk vanillinsocker
1 paket pudersocker (oftast brukar dock inte hela paketet gå åt)
3 msk kakaopulver

Vispa sockret och äggen tills de bildat en vit och pösig smet. Blanda de torra ingredienserna (vetemjöl, kakaopulver, vanillinsocker, bakpulver) sinsemellan. Tillsätt det flytande margarinet i socker-ägg-smeten (150 g = 1,5 dl). Det är antagligen meningen att man vid det här laget ska lägga elvispen åt sidan, men jag brukar köra med elvisp hela vägen.

Vispivispi.
 Tillsätt turvis av mjölblandningen och mjölken. Fortfarande använder jag elvispen.

Pösigt trots elvispen.
 Häll smeten i en smörjad pajform, grädda i 200 grader i 25-30 minuter (beroende på hurdan du vill att kakan ska vara då det gäller degighets-/torrhetsskalan).

Gräddad
 Låt kakan stå och svalna en stund förrän du ens börjar tillreda glasyren.

Blanda ihop ingredienserna till glasyren. Häll i pudersockret till sist, lite åt gången, så att du får rätt tjocklek på glasyren. Den bör vara ganska tjock, då blir den inte så rinnig och klottig, den stelnar också snabbare.

Häll glasyren över kakan.

Med glasyr.
Strö på strössel/kokosflingor/annan valfri dekoration över glasyren innan den stelnar.

Större pärlor och mindre pärlor.
Voilà.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar