torsdag 10 oktober 2013

Tigerkaka

Torrkakor. Har jag aldrig riktigt tyckt om. De är ju så torra och smaklösa! Häromdagen då jag surfade på olika matbloggar fick jag dock ändå lust att baka fram en, receptet jag ursprungligen fastnade för finns här. Nedan kan du läsa hur jag bar mig åt för att trolla fram min tigerkaka.

Ingredienser: 
2 dl flytande margarin
2 ½ dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
2 dl ovispad vispgrädde
det rivna skalet av en halv citron
1 msk citronsaft
2 msk kakaopulver
65 g mörkchoklad (anmärkning: i det ursprungliga receptet står det 50 g, jag var lite lat och tog bara hälften av en 130 grams chokladplatta)

Börja med att blanda ihop de torra ingredienserna (vaniljsockret, bakpulvret och vetemjölet) sinsemellan.

Vispa ihop margarinet och sockret, tills det är pösigt (hur pösigt man nu sen kan vispa margarin...). Tillsätt äggen.

Tillsätt de torra ingredienserna i margarinblandningen turvis med grädden.

Degen torde se ut så här nu!
Ta en tredjedel av degen (eller kanske till och med hälften), och sätt den delen i en egen skål.

Smält chokladen (du som gör det i mikron: var försiktig att den inte bränns fast i bottnen), och tillsätt den sedan som smulten tillsammans med kakaopulvret i den åt sidan satta degen. 

Blanda.
Dela en citron i två delar, riv skalet på den ena halvan.

Riv riktigt fint.
Kläm ut en matsked saft ur den resterande citronen och tillsätt den, tillsammans med det rivna skalet, i den delen av degen som inte redan är kryddad med choklad.

 Rivet citronskal

Klicka här om du vill vittna ett riktigt dåligt skämt.
Smörja och bröa en kakform på 1,8 l.

Med skorpmjöl.
Bröat!
Häll hälften av den vita (gula) degen i formens botten. Häll den bruna (svarta) degen där på, så att hela varvet runt täcks. Häll till slut resten av den vita (gula) degen överst, åter igen hela varvet runt.

Turvis, hela varvet runt.
Grädda i 175 °C i ungefär 45 minuter. Med kakor kan man ju alltid testa om de är färdiga, genom att då de ännu är i ugnen sticka ner en cocktailpinne i dem, och se om det fastnar deg på den. Om cocktailpinnen förblir torr är kakan färdig.

Stjälp upp kakan på ett fat genast då du tagit ut den ur ugnen, det blir otrevligt ifall den fastnar i formen. Akta dig dock för att "håsa" sönder kakan då du tar upp formen från den, man blir ju faktiskt ganska klumpig när man sätter på sig ugnshandskar.

Tigerkaka.
Som epilog tänkte jag den här gången riktigt så där självsäkert skryta med hur bra kakan blev. Den är inte alls torr som torrkakor brukar vara, utan passligt saftig och mjuk. Den lite syrliga citrondelen balanserar ut den fylliga chokladdelen superbra. 

"Well, I gotta go now. I've got a lotta bouncin' to do! Hoo-hoo-hoo-hoo!" - Tigger

5 kommentarer:

  1. Mm! Får gärna hämtas ti skolan ;) ser riktit fint ut, o du skriver kiva :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, ja blir så glad! :) O ja, tills vidare håller ja mej ti födelsedagar...;)

      Radera
    2. Haha då kan du ju ha ett försenat födisbakverk ti mig ;D

      Radera
  2. Ååh ja vill ha allt Sara! Gimme gimme gimme a bakverk after midnight

    SvaraRadera
    Svar
    1. Won't somebody help me chase the hunger away ;)

      Radera