fredag 18 oktober 2013

Pizza à la Läxklubben

Läxklubben har sitt ursprung i att jag, Annika och Jenni hade ett gemensamt hål i förra perioden. Redan då kom vi på idén att boka in en bakkväll, och efter att ha bläddrat och klottat i kalendrarna våra landade bakkvällen på höstlovsfredagen. Den landade också hemma hos mig, ni kommer alltså inte undan den rutiga bordduken ännu.

Vi bestämde oss för att kocka fram både något sött och något salt. Detta recept handlar om den saltiga biten.

Pizza är alltså vad som stod på skedulen, glutenfri sådan, justerat efter läxklubbens specialbehov. 

Bottnen:
ca 5 dl glutenfritt mjöl
1 påse torrjäst
1 tsk salt
2 dl vatten
½ dl olivolja

Fyllning:
390 g tomatkross + två vitlöksklyftor
champinjoner
malet kött
salami
ananas
ca 300 g ost
oregano

Blanda de torra ingredienserna sinsemellan. Jag rekommenderar inte att hälla i allt mjöl på en gång; vi satt till en början 4 dl, och tillsatte i samband med knådandet mer, tills vi fick fram en konsistens som vi var nöjda med.

Häll i vattnet som du värmt till ungefär 42 grader, samt olivoljan.

Konsistensen...
Låt degen jäsa en stund i burken, bred sedan ut den på en plåt, som du på förhand täckt med bakplåtspapper.

Bred ut lite mer än så
 Låt degen jäsa ännu i 10-15 minuter efter att du brett ut den på plåten.

Kom ihåg att steka köttet ;)
 Krossa några vitlöksklyftor i tomatkrosset. Försök att inte kasta vitlökskrossaren i såsen, lite obehagligt nämligen att fiska upp den därifrån.

Bred ut tomatkrosset över bottnen.
Och nu har du alltså kommit till stadiet då det bara är att slänga på fyllning efter ditt eget tycke, vi använde, som redan tidigare nämnts, malet kött, salami, champinjoner och ananas.

Ananasen frånvarande.

Tack för den Annika.
Häll osten över fyllningen, krydda med oregano.

Grädda i 225 grader i 15-20 minuter.

Pizza à la Läxklubben.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar