onsdag 23 oktober 2013

Halloween Cupcakes

Än en gång är vi vid det stadiet att Halloween närmar sig, och även om vi inte själva firar Halloween så stort som våra vänner bakom Atlanten, så är det ju lite kul att uppmärksamma temat i sina bakverk.

Detta recept provade jag förra året, även bilderna är tagna vid denna tidpunkt. Ursprungligen är det ett recept från Kinuskikissan, och jag skäms lite över hur mina cupcakes såg ut då jag ser hennes foton.

Muffins:
150 g margarin 
1 1/2 dl socker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ½ msk kakopulver
1 ½ dl mjölk
3 Kick-stänger

Dekoration A:
1 dl vispgrädde
4 Kick-stänger
sockermassa
orange pastafärg
lakritsströssel
sockerglasyr

Dekoration B:
1 ½ dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
orange pastafärg
2 Kick-stänger
strössel-pärlor
sockerglasyr

Dekorationingredienserna räcker till för att laga hälften av cupcakesen med dekoration A och andra hälften med B.

Förberedelser som måste göras dagen innan:
Tillredning av lakritssåsen
Utbakning av dekorationskatter och -fladdermöss

Börja alltså dagen innan du bakar själva muffinsarna med att koka upp vispgräddet i Dekoration A, och sätta i Kick-stängerna, som du färdigt skurit i mindre bitar. Koka tills lakritsbitarna smultit. Ställ blandningen i kylskåpet för att kallna.

Färga sockermassan orange. Istället för att använda orange pastafärg så var jag snäppet mer traditionell och blandade röd och gul karamellfärg. Funkade bra så också. 
Kavla ut den färgade sockermassan på ett pudersockrat underlag. Tryck ut kattfigurer med en pepparkaksform. Jag hade varken katt- eller fladdermusföreställande pepparkaksformar, kanske en orsak till att mina dekorationsfigurer ser smått missbildade ut. Vad jag gjorde var att jag ritade katten/fladdermusen på ett papper, och klippte ut figuren. Sedan placerade jag den på sockermassan, och skar helt enkelt fram figuren längs papperets kanter.
Limma fast strössel som ögon åt katterna med glasyren, låt torka till följande dag.

Sockermassa-katter
Kavla ut de två Kick-stängerna från Dekoration B, även dessa på ett pudersockrat underlag. Tryck med pepparkaksform ut fladdermöss, limma strössel-pärlorna till ögon (ignorera att jag använde vanlligt strössel istället för pärlor). Låt torka till följande dag.

Fladdermöss + lakritssås
När du sedan sovit över natten kan du börja baka fram muffinsarna.

Blanda de torra ingredienserna sinsemellan. Vispa margarinet och sockret pösigt. Tillsätt äggen ett i taget. Tillsätt de torra ingredienserna turvis med mjölken.

Man får smaka.
Skär Kick-stängerna smeten i formen, täck dem med ett tunt lager smet. 

Kanske till och med lite över 2/3.
Grädda i 225 grader i 12-15 minuter.

Och nu kan vi igen återgå till dekorationen. Blanda vaniljsockret i vispgrädden från dekoration B. Vispa upp det, färga grädden orange.

Ta ut lakritssåsen från kylskåpet, vispa upp även det.

Spritsa ut små rosor på muffinsarna med en spritspåse; svarta rosor på ena hälften och oranga rosor på andra hälften. Ställ de torkade fladdermus-figurerna på de oranga cupcakesen, och katt-figurerna på de svarta. 

Glad Halloween!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar