fredag 25 oktober 2013

Bullor

Häromdagen bakade dom stora flickorna och pojkarna i programmet Koko Suomi Leipoo kanelbullar. Så jag tänkte att det är något som jag måste öva på, så att jag nästa år när jag också är med i programmet sedan ska kunna laga de finaste kanelbullarna.

Receptet till dessa hittade jag i mammas stora gula receptmapp. Åtminstone en del av receptet - ingredienserna.

½ l mjölk
50 g jäst eller 2 påsar torrjäst
100-150 g margarin
½ tsk salt
1 ½ dl socker
½ msk kardemumma
1,7-1,8 l vetemjöl
1 ägg

Än en gång bakade jag med torrjäst, tillvägagångssättet såg då ut så här:

1. Värm mjölken så att den är 42 grader varm.

2. Häll ungefär 1 liter av mjölet i en separat skål, blanda i torrjästen.

3. Häll saltet, sockret och kardemumman i den varma mjölken.

4. Häll i mjölet, knåda degen. Knåda ordentligt med händerna eller använd en matberedare. Häll i allt mer mjöl tills degen börjar bli fast, knåda hela tiden.

5. Knäck ägget i ett glas, blanda gulan och vitan. Häll ägget i degen, knåda igen. Sätt vid behov ännu mer mjöl i degen, så att degen får rätt konsistens. Vid rätt konsistens är degen fast och inte så klibbig. Det mesta från kanterna av bunken ha fastnat i degen, likaså från händerna.
Överdriv dock inte med mjölet, man äter hellre lite degiga än stenhårda bullar.

6. Häll margarinet i degen, knåda tills degen sugit i sig margarinet.

7. Täck degen med en bakduk, låt jäsa på en varm plats i ungefär 45 minuter (under tiden kan man passa på att läsa lite fysik).
Efter 45 min.
Jag gjorde bullar av tre olika slag. Runda bullar, knutbullar och örfilar (på ren finlandssvenska). Jag antog att alla kan tänka sig hur runda bullar ser ut, därav inga bilder av dem ännu i detta skede.

Gör knutbullar så här:
Kavla ut degen till en tunn rektangelformad platta. Pensla den med flytande margarin (alternativt smält margarin). Strö ut socker och kanel på hälften av rektangeln, man kan strö ganska rikligt av dem. Vik degrektangeln dubbel. Skär vinkelrät mot den längre sidan den ihopvikta dekrektangeln i smala (2-3 cm breda) "slimsor". Ta en degslimsa, tvinna den, och slå knut på den. Repetera.
Knutbullar
I tidigare nämnda Koko Suomi Leipoo var deltagarnas uppgift just specifikt att göra örfilar. 
Så här gjorde jag mina örfilar:
Kavöa ut en likadan rektangel som med knutbullarna. Pensla den med margarin, strö socker och kanel över hela rektangeln. Rulla rektangeln till en lång rulle. Skär rullen i örfilstjocka bitar, men skär i sick-sackmönster, i trianglar. Ta en triangel, "ställ den att stå på sin bas", platta till den, gör med fingret en fåra i mitten. Repetera.
Det här med trianglar...
Fåra i mitten.
Placera ut bullarna på en plåt, ställ plåten på ett varmt ställe, låt jäsa i ytterligare 20 min, täckt med en bakduk.

Pensla bullarna med ägg efter att de jäst. Tryck med fingret ett hål i de runda bullarna om du vill göra smörbullar av dem. Sätt en klick smör i hålet.

Sockra bullarna. Jag använde vanligt strösocker till smörbullarna och färgat kulörsocker till knutbullarna. Örfilarna glömde jag att sockra eftersom jag var så ivrig över att de faktiskt ännu såg ut som örfilar efter allt jäsande.

Grädda i 225 grader i 5-7 minuter.
Smörbullar
Knutbullar
Örfilar?

2 kommentarer:

  1. Oj blev sjukt sugen på bullar nu :D din blogg är btw grym förutom att man får en massa cravings av att läsa den ;) och en viktig fråga, när du skär örfilarna i bitar så nu äter du väl också dom yttersta? Man kan ju inte sätta dem i ugnen :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj tack, man blir så glad när folk gillar den! :D Din blogg e också helt super, ja ska se mycke på Serrano så kan vi prata spanska när du kommer tibaks ;) O javisst ja äter ändorna, de e ju de dom finns till för! :D

      Radera