torsdag 12 september 2013

Morotsmuffins

På allmänhetens begäran kommer nu det första receptet att vara till morotsmuffins. Dessa har då blivit bakade senaste söndag, som en försenad födelsedagsklapp åt vår vän Annika.

Ingredienser till smeten:
4-6 morötter
4 dl vetemjöl
3 dl socker
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk kanel
3/4 dl krossad mandel
1 dl flytande margarin (brukar använda detta eftersom det ju är rätt så tungt att smälta smör...)
3 ägg


1. Skala och riv morötterna. 

Sååå fint ska det vara rivet.

2. Blanda de torra ingredienserna sinsemellan.
3. Knäck äggen, blanda med margarinet och den rivna moroten. Tillsätt de torra ingredienserna, blanda ordentligt!
4. Dela upp smeten i muffinsformar.

Såvida man valt tillräckligt stadiga muffins-formar kan man fylla dem nästan upp till kanten.
5. Grädda i 200 °C i cirka 20 minuter. 


Ingredienser till glasyren:
200 g naturell färskost
1 1/2 dl pudersocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk citronsaft


På muffinsen kan man ju sätta lite vad man känner för (mandelkross, strössel...)
För Annikas present-muffinsar tog jag ännu och smälte vitchoklad som jag sedan färgade med livsmedelsfärg.


Efter att ha satt den färgade vitchokladen i en plastpåse går det bra att spritsa ut den på ett bakplåtspapper, i formen av bokstäver, siffror, blommor och annat dylikt (beroende på hur konstnärlig man är). Då vitchokladen stelnat går bokstäverna lätt att plocka bort från pappret och sätta på sin kaka. 
Om man vill fuska med stelnandet kan man sätta hela papperet med chokladen i frysen för några minuter, i så fall måste man dock vara försiktig att papperet inte blir skruttigt.

Ta-da.


2 kommentarer: